Εξέλιξη του προγράμματος ανάπτυξης Πολλαπλασιαστικού Υλικού Ευκαλύπτου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η in vitro ανάπτυξη σπόρων ευκαλύπτου. Ο ευκάλυπτος λόγω του θερμογόνου δυναμικού του και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης του είναι το διασημότερο, με τις μεγαλύτερες νέες φυτεύσεις δασοκομικό δέντρο.

Στόχος του in vitro πολλαπλασιασμού είναι η μαζική παραγωγή υψηλών προδιαγραφών γενετικού υλικού απαλλαγμένου από ιούς και ασθένειές, με επιθυμητά δασοκομικά χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του πολλαπλασιαστικού υλικού υψηλών προδιαγραφών της Dos Energy έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει.

Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη ενεργειακών καλλιεργειών που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας αλλά και θα καταστήσουν τις μονάδες βιομάζας της Dos Energy ενεργειακά αυτόνομες, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της Dos Group, βρίσκεται ήδη στο στάδιο της ανάπτυξης.

Για εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα ενεργειακών καλλιεργειών μπορείτε να καλέσετε καθημερινά 09.30-17.30 στα 2110123226 και 2110121390 και να ζητήσετε μία συνάντηση με τους εξειδικευμένους επενδυτικούς συμβούλους της Dos Energy.

 

Γιατί προτιμάται ο Ευκάλυπτος για τις ενεργειακές καλλιέργειες;

Ο Ε. camaldulensis αποτελεί ένα ταχέως αναπτυσσόμενο δέντρο με εξαιρετικά δασοκομικά χαρακτηριστικά που του προσδίδουν μεγάλη προσαρμοστικότητα στο Μεσογειακό και κυρίως ελλαδικό περιβάλλον, παράγοντας υψηλής ποιότητας καύσιμη βιομάζα.  Εμφανίζει στρεμματικές αποδόσεις / έτος  που κυμαίνονται στους 2,5-3 τόνους ξηρής βιομάζας κατά τα πρώτα 4 χρόνια της φυτείας, παρουσιάζοντας ετήσια καθ΄ύψος αύξηση που φτάνει το 1-1.5m/έτος και διάμετρό τα 25-30mm στο ύψος του θώρακα (1.30m). Διαθέτει μικρή περίτροπο περίοδο 2 ετών (τα δέντρα κόβονται στα 10-15 cm από το έδαφός / 2 χρόνια) και υψηλή ικανότητα αναβλάστησης.

Η αποδοτικότητα μιας φυτείας E. camaldulensis αυξάνει τα πρώτα 6-8 χρόνια και στην συνέχεια σταθεροποιείται σε νούμερα μεγαλύτερα των 3 τόνων / στρέμμα / έτος. Η διάρκεια της καλλιέργειας με τις παραπάνω αποδόσεις μπορεί να φτάσει τα 16-20 χρόνια, παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας βιομάζα βασικής πυκνότητας ξύλου 710-879 kg/m3.

Παγκοσμίως ο E. camaldulensis είναι το πιο διαδεδομένο και με τις μεγαλύτερές φυτεύσεις δένδρο των ξηρών και ημίξηρων περιοχών που αποτελούν και το μεγαλύτερο τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας. Καθίσταται λοιπόν η καταλληλότερή ποικιλία μεταξύ της οικογένειας του ευκαλύπτου (700 περίπου είδη) για τις περιοχές της Στερεάς, Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, αφού προσαρμόζεται σε μέσο ετήσιο βροχομετρικό ύψος μεταξύ 150-2500mm, μέση μηνιαία θερμοκρασία μεταξύ 1-41 οC, υψόμετρο 20-700m, υπομένοντας βαρείς παγετούς (-6 – -8 οC). Προτιμά τα όξινα – βασικά εδάφη (pH. 6-8) εμφανίζοντας ανθεκτικότητα στα αλκαλικά (pH. 8-10) και στην υψηλή συγκέντρωση αλάτων (μέχρι 8-16 dS/m). Παρουσιάζει ανθεκτικότητα στα φτωχά, ελαφριά, ρηχά και κακώς στραγγιζόμενα εδάφη, ενώ μπορεί να καλλιεργειθει σε εκτάσεις που βρίσκονται σε πλαγιές.

 

Ποια μέθοδο χρησιμοποιείται για την έρευνα που κάνετε;

Σε τι στάδιο βρίσκεται η έρευνα;

Σήμερα υπάρχούν προγράμματα κυρίως στην Αυστραλία και στην Ν. Αφρική που ασχολούνται με την γενετική βελτίωση των φυτών ευκαλύπτου. Σκοπός των προγραμμάτων είναι η παραγωγή ανώτερου γενετικού υλικού (σπόρου, νεαρών φυταρίων) που θα έχουν ορισμένα επιθυμητά δενδροκομικά χαρακτηριστικά (απόδοση, ποιότητα ξυλείας, ανθεκτικότητα στην ξηρασία και στις χαμηλές θερμοκρασίες, ευκολία πολλαπλασιασμού κ.τ.λ.)

Ο πολλαπλασιασμός του ευκαλύπτου αρχικά πραγματοποιούνταν με την επιλογή σπόρου από γενετικά ανθεκτικότερα δέντρα καθώς ο αγενής πολλαπλασιασμός δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα λόγω του μικρού ποσοστού ριζοβολίας των ξυλώδων μοσχευμάτων . Στην συνέχεια αναπτύχθηκάν προγράμματα για την παραγωγή  υβριδικού σπόρου. Κατά την δεκαετία του ‘90 ανακαλύφθηκε και άρχισε η διάδοση της micro και mini τεχνικής πολλαπλασιαμού μοσχευμάτων (micro / mini cutting technique), δύο τεχνικών που βασίζονται στην ίδια φιλοσοφία. Η micro και mini τεχνικές βασίζονται στον πολλαπλασιασμό των φυτών μέσα από την καλλιέργεια μητρικών φυτειών και την ριζοβολία σε in vitro και in situ συνθήκες χρησιμοποιώντας βλαστικές κορυφές. Αυτές είναι και οι δύο επικρατέστερες τεχνικές που κυριαρχούν στην σύγχρονη βιομηχανία βιομάζας.

Η ερευνητική μας εργασία έχει δείξει τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα καθώς στο εργαστήριο καταφέραμε να πολλαπλασιάσουμε φυτά ευκαλύπτου με την τεχνική των mini μοσχευμάτων, που ελήφθησαν από μητρικά φυτά. Επίσης καταφέραμε να ριζώσουμε κορυφές σε βασικό MS υπόστρωμα, που καλλιεργήθηκαν in vitro. Αυτή την περίοδο εστιάζουμε στην πλήρη κανονικοποίηση της τεχνικής του πολλαπλασιασμού και στη μεγιστοποίηση της ριζοβολίας/επιβίωσης.